Stèles van Rückriem

Stèles van Rückriem

– Doorlopend, sinds 2005 –

Een landweg door het bos, grote bomen met overhangende takken, zonlicht wat een spel speelt tussen de bladeren. In mei 2005 werd dit zandpad verbijzonderd door de komst van 7 granieten zuilen (stèles) welke door de kunstenaar Ulrich Ruckriem zijn gemaakt. De vlakverdeling wordt zichtbaar door breuklijnen (boorgaten). De landweg is een historische verbindingsroute tussen de landgoederen Baasdam en Herinckhave, waar het idee en de contacten met Rückriem geboren zijn. De stèles zijn niet meer uit het beeld tussen bomen, takken en zonlicht wat nu ook een spel speelt met de stenen, weg te denken.

Toelichting en interpretatie

De maar liefst 7 stèles van elk 3 meter hoog, 70 cm breed en 70 cm diep. Zij zijn op gelijke afstand (X meter) van elkaar geplaatst en staan als stenen lichamen. Elke stèle bestaat uit meerdere blokken op elkaar gestapelde stenen. Het onderste blok is 60 cm en is tot de eerste breuklijn in de grond geplaatst. Het is enorm groot kunstwerk en het eerste dat Rückriem hier op het landgoed plaatst. De stenen komen uit een steengroeve in Spanje en de steensoort heet Rosa Porriño (dolomiet). De steen is rose van kleur.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elke stèle is anders, heeft andere boorgaten en breuklijnen. Als je goed kijkt kan je alle handelingen zien die de kunstenaar heeft uitgevoerd om de steen uit de groeve te krijgen. Het boren en splijten is hier goed te zien. Dat is mooi, want hierdoor krijgt het kunstwerk zijn tekening. Dit is de manier waarop Ulrich Ruckriem werkt. Alle ingrepen in de steen zijn voor de toeschouwer af te lezen. Misschien kan je al zien hoe de stenen uit de steengroeve losgehaald zijn?

De 7 stèles geven de scheiding aan tussen het bos en de weg. Ze staan als trotse grenspalen langs de oude zandweg. De oude weg met de beuken die langs de Baasdammerbeek loopt, verbindt al vele jaren landgoed Baasdam met landgoed Herinckhave. En het lijkt wel alsof ook de stèles hier altijd al gestaan hebben.

Van tijdelijk naar blijvend

Dit project is tot stand gekomen door samenwerking van Baasdam met de Stichting Ruckriem en de kunstenaar Ulrich Ruckriem.

Hierbij de bijlage ‘Zeven stèles ‘, een impressie uit de uitgave ‘Landgoed Baasdam – in woord en beeld’.

Naar aanleiding van dit Ruckriem-project heeft de Stichting Baasdam zich kunnen ontwikkelen. De stèles zouden in eerste instantie, door omstandigheden, tijdelijk hun plek hebben op Baasdam, echter na verloop van tijd hebben de kunstwerken aan deze landweg een vast onderkomen gevonden.

Ook voor Stichting Rückriem in Twente is dit project aanleiding geweest om door te gaan en het mogelijk te maken een laatste kunstwerk van Rückriem op Baasdam te kunnen realiseren, begin 2014.

Menu