Baasdam Blondes

Franse koeien op Baasdam

In de zesde eeuw kent zuid west Frankrijk al runderen van het ras: de Bos Aquitanicus. Later is door kruising van drie onder rassen uit de de Westelijke Pyreneeën (‘Blonde’), de Garonne-streek en Quercy de Blonde d’Acquitainte als stamboek gefokt.

De runderen zijn tarwekleuring, variërend van licht naar donker. Het zijn grote, lange en elegante dieren, met een goed ontwikkelde voor- en achterhand. De hoge vleeskwaliteit, de groeisnelheid en de hoge eindgewichten van de dieren, in combinatie met de makkelijke geboortes, zorgen ervoor dat het Blonde d’Aquitaine rund sterk in opkomst is in Nederland.

Op Landgoed Baasdam

De Blonde d’Aquitaine dieren die op Landgoed Baasdam grazen worden gefokt door Peter Venhuis. Deze fokkerij is kleinschalig en wordt hobby matig bedreven met als uitgangspunt dat er duurzame dieren gefokt worden met een goede gezondheid en een lange levensduur . Het bedrijf omvat momenteel een 15 tal moederdieren met bijbehorende kalveren en 2 jarige vrouwelijke dieren die ter vervanging van de oudere veestapel dienen

De Blondes lopen vanaf mei tot november op de weiden van het landgoed. Er zijn drie verschillende koppels aanwezig. De koeien met kalveren, de kalveren van het vorige jaar en de 2 jarige dieren. Bij de koeien en de 2 jarige dieren loopt ook een stier die voor de kalveren van het komende seizoen moet zorgen.

In de winter worden de dieren gehuisvest in stallen met vlakke vloeren bestaand deels uit roosters of deels op stro. De koeien krijgen veevoer zoals hooi, snijmais luzerne en granen. Een deel van dit veevoer wordt ook verbouwd op het landgoed.

De Blondes worden gehouden volgens het beter leven 2 ster concept van de dierenbescherming . Dit houdt in dat de dieren gehuisvest worden op een dichte vloer met stro met een minimale oppervlakte van 8m2 per dier.

Dierwelzijn staat hoog in het vaandel. De veestapel heeft een gemiddeld leeftijd van 7 jaar dat houdt in dat een dier ongeveer 4 kalveren in haar leven krijgt. Een hogere leeftijd geeft aan dat dieren lang en duurzaam meegaan.

Het vlees

Een deel van de blondes vee gaat via slagers naar de consumenten. Vlees van de blonde d’aquitaine is bijzonder smaakvol. Het vlees is fijn van structuur en mals. De goede verhouding tussen vlees/vet/beenderen maakt het vlees geliefd bij de betere slagers en koks. In de omgeving Tubbergen kan men vlees van Blondes uit Twente kopen bij slager Hulshof te Tubbergen.

Menu