Van Luchtkasteel tot Dassenburcht

Landelijk lesprogramma

Dit is een educatief programma voor alle leerlingen uit het basisonderwijs. Tijdens deze lessen nodigen particuliere landgoedeigenaren leerlingen uit de nabije omgeving uit voor een buitenles, waarin zij kennis maken met de natuur en de cultuurhistorische waarde van het landgoed.

Nederland telt ruim 825 particuliere landgoederen met elk een eigen karakter, historie en natuur. Met dit project wordt het voor kinderen een avontuur om een landgoed in al zijn facetten te beleven en te waarderen. Wat is er op een landgoed te beleven? Wie zijn nu eigenlijk die mensen die er wonen? Welke bijzondere dieren en planten zijn er te vinden?

Het lesmateriaal van Van Luchtkasteel tot Dassenburcht bestaat uit twee onderdelen:
Lesmap: deze bevat 20 lessen over de natuur en cultuur rond het landgoed voor groep 1 tot en met groep 8. De lesmap bevat binnenlessen, die de docenten voorafgaand aan het landgoedbezoek op school geven, en buitenlessen, die de vrijwilligers verzorgen tijdens het bezoek aan het landgoed.
Leskist: Deze bevat materialen voor de buitenlessen. Zo bevat de kist schepnetten, vergrootglazen, zoekkaarten, etc. Deze is op Landgoed Baasdam aanwezig.

Meer informatie over het educatieve progamma is te vinden op de website: Van Luchtkasteel tot Dassenburcht

NB: wij ontvangen de schoolklassen graag. Wij vragen echter wel voor de buitenlessen voldoende begeleiding en een vaste coördinator (die de voorbereidingen per buitenles treft en het materiaal na afloop weer netjes opruimt). Uiteraard wordt deze ‘coördinator’ vooraf uitgebreid gebriefd.

Menu